Acht zenlessen

Acht zenlessen voor een leven in het teken van ichigo-ichie*

De leer van deze Japanse versie van het boeddhisme biedt bovenal het vermogen om ichigo-ichie onderdeel te maken van het dagelijks leven:

1          Ga alleen maar zitten en observeer wat er gebeurt. Onze spirituele bijziendheid maakt dat we vaak ver weg zoeken in plaats en in tijd wat we in feite onder handbereik hebben. Zen leert ons simpelweg te gaan zitten en het moment te omarmen, zonder verdere ambitie. Als we met andere mensen zijn, zien we hun gezelschap als een cadeau.

2          Koester dit moment alsof het je laatste ademtocht is. Je kunt maar één dag tegelijk beleven; bovendien weet niemand helemaal zeker of hij er de volgende morgen nog is. Daarom moeten we geluk niet uitstellen. Het beste moment van je leven is altijd dit moment.

3          Vermijd afleidingen. Een oud spreekwoord zegt dat de jager die op twee prooien mikt, geen van beide raakt, en hetzelfde gebeurt als we proberen een gesprek te volgen of een boek te lezen terwijl we met één oog op onze mobiel kijken. Zen leert ons om maar één ding tegelijk te doen, alsof dat het belangrijkste ter wereld is. En als je het op die manier doet, zal het dat ook zijn.

4          Bevrijd je van alles wat overbodig is. De ervaren reiziger onderscheidt zich meer door wat hij thuislaat dan door wat hij in zijn koffer stopt. Ervan uitgaande dat het leven een spannend avontuur is en dat je beter licht kunt reizen, moet je je elke keer als je je overbelast voelt afvragen: waar kan ik afstand van doen?

5          Raak bevriend met jezelf. In plaats van jezelf met anderen te vergelijken en je af te vragen wat die anderen denken, ga je ervan uit dat je een uniek wezen bent. Zoals de cellist Pau Casals het ooit verwoordde in een gedicht voor kinderen: ‘Je bent een wonder en er is nooit eerder iemand geweest zoals jij, en er zal ook nooit meer zo iemand zijn.’

6          Geniet van onvolmaaktheid. Als zelfs de natuur, met haar plooien en kronkels, met haar geboorten en sterfgevallen, niet volmaakt is, waarom zou jij dat dan wel moeten zijn? Elke mislukking is een teken dat je een andere weg kunt nemen, elke beschadiging een uitnodiging om de diamant verder op te poetsen. Zolang de wil tot verbetering er is, is het volmaakt om onvolmaakt te zijn.

7          Beoefen compassie. Vanuit boeddhistisch oogpunt betekent dat niet dat je medelijden met de ander hebt, maar dat je een diepe empathie voelt die je in staat stelt om je in de situatie van de ander te verplaatsen om zo nodig zijn beweegredenen en zijn fouten te begrijpen. Iedereen handelt vanuit het stadium van persoonlijke ontwikkeling waarin hij zich bevindt. Zelfs wanneer zijn gedrag verfoeilijk is, is dat hier en nu het beste wat hij kan en wat hij heeft.

8          Doe afstand van je verwachtingen. Voorspellingen doen, verwachten dat bepaalde dingen zullen gebeuren, is een gegarandeerde manier om het moment om zeep te helpen. Ichigo-ichie beoefen je met de niet-geconditioneerde geest die zen voorschrijft.

Wat dit laatste punt betreft: verwachtingen zijn als de verpakking waardoor je het cadeau niet ziet. Als we ons daar eenmaal van hebben bevrijd, biedt het hier en nu zich aan in al zijn schoonheid.

Acht zenlessen uit : Ichigo – ichie van Francesc Miralles | Héctor Garcia

de japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten