Een kort verhaal van Phurba-lama.

Ik zal jullie een bijzonder verhaal vertellen dat elke jonge monnik op de eerste dag in dit klooster te horen krijgt. Het verhaal gaat over een rijk en wijs man, die Boeddha op een dag opzocht’, begint Phurba-lama.

man had gehoord dat Boeddha een groot leraar was van wie zelfs hij nog veel kon leren. Ondanks zijn rijkdom en wijsheid had de man veel verdriet en pijn in zijn leven gekend. Zijn enige kind had hij verloren, zijn vrouw had hem verlaten en hij was een aantal keer failliet gegaan. De man hoopte dat Boeddha hem voorgoed van zijn problemen kon w ‘dossen. Boeddha luisterde geduldig naar alle problemen, pijn en verdriet van de man, tot hij was uitgepraat. De man wat hoopte op de bevrijdende woorden van Boeddha. “Ik kan u niet helpen”, zei Boeddha.

“Ik betaal u in goudstukken”, antwoordde de man. “Dat heeft geen zin”, zei Boeddha. “Iedereen heeft problemen in zijn leven. Anders gezegd: we hebben allemaal 8 < problemen in het leven, waar we niets aan kunnen doen en die we te accepteren hebben. Als u uw best doet, kunt u misschien een of twee problemen oplossen, maar zodra er één is verdwenen, komt er weer een ander probleem voor in de plaats. Dat is de wet van het leven. Niemand kan daar iets doen, dus ik ook niet.”

De man stampvoette en riep: “Wat heb ik aan u en uw leer? Ik dacht dat u zo’n groot leraar was!”

Boeddha antwoordde: “Misschien is mijn leer goed voor het oplossen van uw 84e probleem.”

“Wat is mijn 84e probleem?” vroeg de man met een ver baasde blik op zijn gezicht.

“Uw grootste probleem is dat u geen problemen wilt hebben.”

De man begreep de boodschap, dankte Boeddha en accepteerde zijn situatie, waardoor hij het geluk terugvond.[1]


[1] Uit: Himalaya, de reis naar binnen. Hans Peter Roel