Inleiding

Ik werk als beeldend kunstenaar en houd me bezig met het verbeelden van thema`s, het schrijven van korte verhalen en gedichten.

Zolang ik me kan herinneren, was het begrijpen van de ander de belangrijkste vraag voor mij. Het zoeken naar een antwoord heb ik uiteindelijk gevonden in het begeleiden van mensen in uiteenlopende situaties.

Een logisch gevolg van de eerste vraag was, de mens in zijn sociale context te zien en van daaruit te leren begrijpen. Het begeleiden van mensen is lang een natuurlijke drijfveer in mijn handelen en denken geweest. De daardoor gevonden antwoorden zijn te divers en werden te veel gekleurd door mijn eigen ontwikkeling, de cultuur van mijn omgeving en de tijd, waarin ik opgroeide om voor waarheid te worden aangenomen. Desalniettemin waren het voor mij bruikbare antwoorden.

Het heeft lang geduurd tot ik het goed kon vinden in relaties tot anderen.

Hoe werkte dat nu, de ander en ik in relaties. Het fascineerde mij, hoe en waarom mensen bij elkaar blijven.

Probeerde ik eerst antwoorden te vinden in de praktijk; ben ik dat later gaan doen aan de hand van theorieën en filosofieën. Ik hield me voornamelijk bezig met de dynamiek in relaties. Mijn studie in Duitsland, het zenboeddhisme en de navolgende opleidingen, hebben me daarbij goed geholpen en mijn denken over de medemens blijvend veranderd.

Ik ging werken in het gebied waar het ontwikkelen van andere handelingsmogelijkheden in tussenmenselijke relaties centraal stond. De door de ander ingebrachte thema`s hadden te doen met persoonlijke- relationele- en/of hun professionele ontwikkeling. Tot dat het op een gegeven moment niet meer ging, terugkijkend heeft het lot me geholpen en kon ik wat anders gaan doen. Me bezig gaan houden met kunst.

Creativiteit was altijd al een uitingsvorm en bron van inspiratie. Fotografie, schrijven en het vormgeven namen daar bij de voornaamste plaats in.

De situaties die ik zie en beleef geef ik weer in woorden en/of beelden. Mijn plek tegenover de ander neemt hier nog steeds een belangrijke plaats in.

Dat is het. Hartelijk bedankt voor uw interesse.

Marcel de Wit